Kek Lapis, Apam, Kuih Chara dan Tat Telur
10:50 PM
Diari KIKBM
Kelas Masakan bagi Pelajar KIKBM pada 24 April 2011 |
Hari ini para pelajar KIKBM telah berpeluang
mempelajari empat jenis kuih yang menjadi kegemaran masyarakat di Malaysia iaitu
Tart Telur, Kek Lapis Betawi, Kuih Apam Gula Hangus dan Kuih Chara Berlauk. Bagi
mempelajari masakan kuih ini, mereka telah bertandang ke rumah Kak Azimah di
Jalan Reko, Kajang. Kak Azimah sangat berbesar hati menerima kedatangan kami dan
kami juga dijamu dengan sarapan yang enak iaitu Nasi Lemak dan Kuih Karipap.
SEDAP ... tidak terkata apabila memakannya! Kelas masakan ini telah berlangsung
dari pukul 10.30 pagi sehingga 2.30 petang. Berikut ialah ringkasan pembelajaran
kami di rumah Kak Azimah:
A) Tart Telur
Kelas kami dimulakan dengan membuat pastri
manis dan adunan kustard untuk Tart Telur. Kami diajar langkah demi langkah
sambil dibantu oleh Kak Azimah. Proses pembuatan yang mudah dan perkara yang
paling kami suka ialah kami dapat makan Tart Telur buatan kami yang sangat
sedap.
(1) Minami Hamano (2) Aya Kikuchi. Mereka sedang menuang bancuhan kustard telur ke dalam tartlet yang telah dibakar terlebih dahulu. Mereka melakukan kerja dengan berhati-hati |
Sekarang, proses membakar Tart Telur pula ...
Tsubasa Yoshida mengambil giliran membakar Tart Telur di dalam ketuhar. PANASNYA! |
Tart Telur perlu dibakar sekali lagi selama 20-30 minit.
... dan inilah hasil akhirnya ....
Tart Telur |
hebat² sep ni.. baru bljar ari ni... gini mo doh jadinyooooo
ReplyDelete